50 autoluwe wijken
in het Brussels Gewest
tot 2030
voor een betere levenskwaliteit
Wat is een autoluwe wijk?
Een autoluwe wijk is een perimeter waar een nieuw circulatieplan geldt, dat voorrang geeft aan lokale en actieve mobiliteit, en aan plaatselijk openbaar vervoer. Doorgaand gemotoriseerd vervoer wordt er ontmoedigd. De aandacht gaat hierbij naar de levenskwaliteit van de bewoners, de bezoekers en al wie er werkt.

De pluspunten van een autoluwe wijk
Autoluwe wijken bieden heel wat voordelen voor iedereen!
Minder verkeer leidt in de eerste plaats tot meer verkeersveiligheid voor iedereen. Verplaatsingen te voet of met de fiets worden aangenamer. De openbare ruimte wordt verbeterd, waardoor het gezelliger is en en de levenskwaliteit verbetert. Je ademt er ook minder vervuilde lucht. En omdat er minder lawaai is, daalt de stress en slaap je beter.

Nieuws
Lokaal mobiliteitscontract Sint-Gillis Voorplein
Het ontwerpverkeersplan van het LMC Voorplein werd op 8 juni 2023 goedgekeurd door het schepencollege van Sint-Gillis. Het plan wil het doorgaand verkeer verminderen (via wijzigingen aan de rijrichting) maar vooral de verkeersveiligheid in de buurt van scholen en crèches verbeteren (dankzij ontmoetingszones en pleintjes voor de scholen), de openbare ruimte verbeteren, onder meer via het aanleggen van voetgangerszones (Fort, Demeur, Bethlehem) alsook de verschillende netwerken van de multimodale specialisatie van de wegen. Drie van de zeven straten die uitkomen op de Bareel van Sint-Gillis bijvoorbeeld (Park, Waterloo, Munthof) worden enkele richting, terwijl het openbaar vervoer in de andere richting mag rijden. Ander voorbeeld: er worden fietspaden gemarkeerd in Clementina, Villa en De Merode.
Het Van Meenenplein is net autovrij geworden, met compenserend parkeren vóór de gevangenis.
Andere quick wins zullen geleidelijk worden ingevoerd, na een consultatieronde in het najaar van 2023.
Er zullen in Sint-Gillis en in Vorst ook twee grote bouwplaatsen plaatsvinden: Brussel Mobiliteit heeft op 2 juni een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor Park en Bareel, en de MIVB heeft op 5 mei een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor de Morisstraat.

In heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Het Good Move plan voorziet 50 autoluwe wijken op het grondgebied van het Brussels Gewest. Op voorstel van de gemeenten worden elk jaar vijf nieuwe wijken aangepakt. De autoluwe wijken voor 2021 en 2022 zijn al gekend en worden al omgevormd.